Modelleren

19 december 2019

Een model is een vereenvoudigde weergave van een deel van de werkelijkheid waarin bepaalde aspecten worden benadrukt (en andere daartoe worden weggelaten). Er zijn verschillende soorten modellen:

  • Een tastbaar model maken: een prototype, een voorbeeldontwerp: bijvoorbeeld een model van grafeen, een model van een gestroomlijnde sportauto.
  • Een conceptueel modelmaken: een schema waarmee je een proces beschrijft, een beschrijving hoe je een probleem aanpakt: bijvoorbeeld beschrijven hoe je bier maakt, hoe je in het algemeen een elektrische schakeling doorrekent.
  • Eenwiskundig model maken: je maakt aan de hand van theoretische relaties een omgeving waarin je de invloed van verschillende variabelen kunt uittesten. Of je gaat aan de hand van een aantal differentiaalvergelijkingen te werk ('dynamisch modelleren'). Bijvoorbeeld: hoeveel winst maak je als je een bepaald product op de markt wilt zetten. Of: hoeveel mensen gaan ziek worden als er een griepepidemie is.
  • Een simulatiemodel, waarin een situatie als het ware wordt nagespeeld. Dat kan fysiek, maar ook met de computer.

Op deze website wordt een onderzoek opgedeeld in zes stappen (zie de poster). In het menu (links) staan voor elke stap aanwijzingen, tips en suggesties.

Verschillende hogescholen en universiteiten bieden hulp bij het vinden van een onderwerp voor een profielwerkstuk of bieden de mogelijk om op de universiteit experimenten te doen. Deze pagina geeft een overzicht.

Zeker als je een groot onderzoek doet, bijvoorbeeld in het kader van een sectorwerkstuk of een profielwerkstuk, is het belangrijk dat je je goed laat begeleiden. Op de pagina over de begeleiding van je onderzoek vind je formulieren die je kunt gebruiken in de voorbereiding op deze begeleidingsgesprekken.